
Ja es pot descarregar la Guia per la Descarbonització de la Rehabilitació, amb solucions per a la rehabilitació d’habitatges sota criteris de reducció d’emissions i adaptació al canvi climàtic..
L’ha redactat en Jordi París, President de la Cambra d’Empreses de Serveis Professionals a la Construcció, i soci de París Camps Arquitectura, per a l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Fundació BIT Habitat, de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del projecte europeu Urbanew.
La podeu descarregar en català, en castellà, i en anglès.
Es va presentar el passat 13 de juny al matí a Ca l’Alier.
Es va explicar el contingut de la guia i es va fer una reflexió sobre les ciutats, que són el teixit urbà més eficient en emissions de CO2, però a la vegada s’enfronten a grans reptes vinculats al canvi climàtic com l’augment de mortalitat per l’efecte illa de calor, pluges torrencials o sequera.
La rehabilitació del parc d’habitatges de ciutats com Barcelona és una oportunitat per descarbonitzar, augmentar la resiliència climàtica, millorar la salut dels ciutadans i impulsar la biodiversitat urbana.
Incorporar aquestes noves demandes a les rehabilitacions és estratègic: tota rehabilitació que es faci ara i no ho tingui en compte és una ocasió posposada durant molts anys.
La bona notícia és que existeixen sistemes competitius i solvents per incorporar la descarbonització i resiliència a totes les rehabilitacions sense un increment substancial de costos.
Aquesta guia és una eina per facilitar la transició al nou model de rehabilitació que segueixi resolent les necessitats tradicionals (estructurals, energètiques, accessibilitat) i incorpori a més a més les necessitats contemporànies de descarbonització i resiliència urbana.
La jornada de presentació va comptar amb la presentació d’alguns sistemes destacats de la guia, entre els quals hi havia la coberta enjardinada aljub, que vam poder presentar amb detall.
Esperem que la guia serveixi d’estímul per transformar el gruix del parc edificat incorporant els criteris de descarbonització i resiliència climàtica.