Els detalls del nou codi d’accessibilitat
El novembre de 2023, la Generalitat de Catalunya va aprovar el nou Codi d’Accessibilitat que ha entrat en vigor el 4 de març d’enguany i que desenvolupa la Llei 13/2014 d’accessibilitat per adaptar-se a les necessitats dels ciutadans. Entenem per accessibilitat el conjunt de condicions de comprensibilitat i usabilitat que han de complir entorns, aparells, edificis, serveis, mitjans de transport, mecanismes… per poder estar al servei de la ciutadania, independentment de la seva condició. L’accessibilitat és fonamental pel 10% de la població i necessària per al 40%, per tal que puguin emprar les infraestructures i els serveis i en puguin gaudir amb seguretat i comoditat i de la manera més autònoma i natural possible.
En una jornada organitzada per la Comissió d’Acció Professional d’Enginyers Industrials de Catalunya s’han presentat les especificacions d’una normativa que busca més inclusió social i, sobretot, una inclusió més efectiva. Diversos experts d’institucions i entitats properes al sector de la construcció han exposat aquests canvis i han reflexionat sobre les implicacions d’adaptar-se a les necessitats de tota la població. I és que al Codi s’estableixen les línies d’actuació en tots els àmbits, territori, edificació, mitjans de transport, productes, serveis, sistemes de comunicació, informació i noves tecnologies, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels catalans, però especialment de les persones amb discapacitat.
Alguns dels temes que regula el codi són:
- Al territori, insta els ens locals a tenir un pla municipal d’accessiblitat en un termini concret i concreta els ajustos raonables que s’han de fer.
- Regula la ubicació de les terrasses a la via pública i estableix la possibilitat de crear zones d’ordenació singular i incrementa la reserva de places d’aparcament per a PMR, amb major dotació i millor distribució.
- Intervé en espais naturals i costaners i proposa requisits de disseny de les àrees de jocs infantils i dels elements de joc, a més de regular l’accessibilitat de les platges, establint una dotació mínima al llarg de la costa de punts accessibles i les seves característiques.
- Estableix una limitació d’usos a les zones i trams de carrer no accessibles, trams amb escales o pendents molt elevades.
Per ampliar la informació, llegiu Accessibilitat per a tothom amb el nou codi.